Onze geschiedenis

1973 - Yakima in Washington, VS

Yakima Industries wordt opgericht door Otto & Jeanne Lagervall in Yakima in Washington. Als uitvinder en liefhebber van alle sporten met peddels maakt Otto handgemaakte voetsteunen voor kano's en kajaks. (Zijn eerste aanspraak op roem was de uitvinding van de opvouwbare metalen muziekstandaard.) Hun kleine machinewerkplaats maakt ook dakdragers voor het vervoeren van ladders en snoeiapparatuur.

Yakima Industries introduceert haar eerste product dat landelijk verkocht wordt, de Gold Rush Bar.

1979 – Steve & Don

Toen Steve Cole en Don Banducci Yakima Industries kochten, was het maar een kleine machinewerkplaats in Yakima in Washington. Als kajakkers en fietsers zagen deze twee pioniers een betere en grotere toekomst voor het vervoer van recreatieve sportuitrusting. Ze verhuisden Yakima Industries naar de wildernis van Arcata in Californië en starten hun missie om de uitrusting bovenop de auto te brengen en vrienden in de auto.

1984 - De Olympische Spelen in Los Angeles

Het motto van Yakima — ongeacht je bestemming of avontuur, Yakima helpt om jou, je vrienden en al je spullen daar te brengen, zodat je je kunt concentreren op wat echt belangrijk is, namelijk herinneringen creëren die je je altijd zult herinneren — klopte helemaal toen zij aerodynamische spoilers maakten voor alle materiaalwagens bij het wielrennen tijdens de Olympische Zomerspelen 1984 in Los Angeles.

Ondanks dat we pas 5 jaar bestonden, werd Yakima gekozen als officiële leverancier van dakdragers voor het 7-Eleven wielerteam dat negen gouden medailles won.

1995 - Fiets

De SteelHead, Yakima's eerste vergrendelbare vorkbevestiging voor fietsen wordt geïntroduceerd.

1995 – Q Tower

Met de groeiende populariteit van het world wide web verschenen acroniemen zoals LOL en OMG in het Amerikaanse lexicon. Yakima's bijdrage aan deze nieuwe taal was QTR, wat nu bekend staat als Q-voeten (Q Towers). De Q-voeten waren zo goed ontworpen dat ze vandaag de dag nog steeds worden geproduceerd.

2005 - Portland in Oregon, VS.

Yakima verhuist zijn hoofdkantoor van Californië naar Oregon. Samen met deze overgang maken twee beloftes: houd je vrienden in de auto en houd Portland een beetje eigenaardig.

2008 – Flugtag

Dit is het jaar waarin de HoldUp en SwingDaddy, de nieuwe trekhaakdragers, aan het publiek werden getoond en direct lovende kritieken kregen. Het is ook het jaar waarin de ingenieurs van Yakima ongeveer 19 m de lucht in gaan om zo de Red Bull Flugtag in Portland te winnen. Ze gaan hiermee de geschiedenisboeken in, maar ook de Willamette-rivier.

2010 - Whispbar, Prorack en Kemflo

De Kemflo-bedrijvengroep koopt officieel Yakima evenals Whispbar en Prorack uit Nieuw-Zeeland. Alle drie merken worden vanaf dat moment officieel verkocht in Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland

2018 - Vandaag

Yakima USA en Yakima Australia bestaan als zusterbedrijven. Yakima USA blijft voornamelijk systemen voor goederenvervoer produceren, terwijl Yakima Australië de Yakima offroad-producten ontwikkelt. De merken Yakima, Whispbar en Prorack worden verkocht in Noord-Amerika, Europa, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en het Midden-Oosten.